KATARDA NELER OLUYOR: El Cezire Türk neden kapandı? (ANALİZ)
Suudilerin başını çektiği 6 ülkenin Katar’la tüm diplomatik ilişkileri kestiğine yönelik gelişme sonrası Suudi Arabistan, Katar merkezli El Cezire’nin ülkedeki faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump‘ın, Suudi Arabistan ziyaretinden 15 gün sonra Katar, kendisine yönelik diplomatik kısıtlamalarla karşı karşıya gelirken, bir dabe de ülkenin dünya çapında tanınan haber ağına vuruldu. Katar merkezli “Al Jazeera Media Network” bünyesinde yayın yapan El Cezire’nin Suudi Arabistan’daki ofisi ve yayınları 5 Haziran sabah saatlerinde Suudi Arabistan tarafından kapatıldı.
Peki, haberleri ve belgeselleriyle çoğu zaman dünya çapında ses getiren, Irak ve Suriye’de yaşanan savaşa dair nesnel yaklaşımlarıyla bazen ABD’yi kızdıran El Cezire neden kapanıyor.
- Tüm krizin başında ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti var.
- Her şey 21 Mayıs’ta Suudi Arabistan’a giden Trump’ın, Suudi Arabistan Kralı Selman ve Mısır’ın cuntacı Cumhurbaşkanı Sisi ile birlikte kristal küreye ellerini koymasıyla başladı.
- Aradan geçen 15 gün sonra, 5 Haziran’da ise kristal küreye el basan Suudi Arabistan Kralı Selman ve Mısır’ın cuntacı Cumhurbaşkanı Sisi’nin başını çektiği Katar’a yönelik bir dizi “diplomatik kısıtlama-çevreleme kararı” geldi. Mısır ve Suudi Arabistan’ın blokajında olan Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen (bir bölümü) ve Libya (bir bölümü), Katar ile tüm diplomatik, siyasi ilişkilerini kestiğini duyurdu.
- 5 Haziran sabah saatlerinde Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA, El-Cezire’nin Suudi Arabistan’daki çalışma ruhsatının iptal edildiğini ve ofisinin kapatıldığını duyurdu.
- Kulislere göre Katar’la ilgili “keskin” bir karar alan ABD, kendi milli politikasını uygulayan, kimi zaman Suriye politikasında ABD’den bağımsız olarak Türkiye ile birliktelik kuran Katar’ı dizayn etmek istiyor. Daha önce “uyarı anlamında” sinyaller veren ABD, şimdi de “istersem seni bitirebilirim” mesajını bölgedeki stratejik ortakları Suudi Arabistan ve Mısır eliyle vermiş oluyor.
- Bazı analizlere göre, ABD’nin Katar’a karşı bu tavrının altında, Katar’ın Suriye’deki çıkarlarını tehdit ediyor olması da yer alıyor. Zira ABD, Ürdün’de eğittiği muhalifleri kullanarak, İsrail’in arka bahçesini güvenli hale getirmek için Suriye’nin güneyinde IŞİD ve rejim güçlerine karşı bazı bölgelere saldırıyor. Ürdün’de eğitildikten sonra ülkeye sokulan ve adı sözde ÖSO olan bu seküler militan gruplar, sadece ABD ve İsrail’in çıkarlarına göre hareket ediyor. Suriye kuzeyinde Türkiye ve Katar’ın desteklediği gruplarla ABD’nin eğitip donattığı bu yapılar arasındaki fark, bölgede çıkar çatışmasını tetikliyor.
- Bu detaylar Katar için kumpasın başlangıcına işaret eden gelişmelerden bazıları oldu. Trump’ın “kılıç dansı” eşliğinde 350 milyar dolar tutarında anlaşma imzaladığı o toplantı aslında büyük operasyonun sadece başlangıcı oldu.
- Önce diplomatik kumpasla krize sokulan Katar’ın ardından sesinin kısılması için de düğmeye basıldı. Şu ana kadar yaşanan gelişmeler, bundan sonra Katar’la ilgili ya da onunla bağlantılı haberleri duymaya devam edeceğimizin göstergesi oldu.
- ABD ile ittifak olan ve Suudi Arabistan’la bölgede çıkarları kesişen Türkiye’nin, aynı zamanda Suriye’de ortak politika yürüttüğü Katar’a karşı atılan bu hamlenin, bir parçası olduğu düşünülebilir mi?
- Karar alındı ve Katar’la ilgili adımlar önümüzdeki günlerde gelmeye devam edecek. Diplomatik yalnızlaştırma, El Cezire gibi bir medya ağının kapatılarak Katar’ın sesinin de kısılması bu planın başlangıcı gibi görünüyor.
- ABD, bu vesile ile Türkiye’ye de “nerede durması gerektiğini” Katar üzerinden de anlatmış oluyor. Açıkça “yaramazlık yaparsan elimde oynayacağım daha çok kılıç dansım var” dercesine…
- Katar’a yönelik atılacak adımlar bunlarla sınırlı kalmayacağa benziyor. Kuşkusuz yaşananlar sadece bir başlangıç. Haberyirmi