HABERYİRMİ – ÖZEL
Bu fotoğrafa iyi bakın…
2003 yılında dünya medyasına sızan ve Irak’ta ABD unsurlarının yaptığı işkenceleri gösteren yüzlerce fotoğraftan belki de en bilinenlerinden…
Bu fotoğraf, hala devam eden ABD’nin Irak’ı işgalinde, sembol yerlerden biri olan Ebu Garip Hapishanesi’nde çekilmişti. Bağdat’ın 31 kilometre batısındaki bu hapishanede çekilen bu fotoğrafın kahramanı ise tam 15 yıl sonra ortaya çıktı…
Onun adı Ali Şallal Kaisi (Ali Shallal al-Qaisi)
2003 işgali sonrasında ABBD güçlerince “terör şüphelisi” olarak tutuklandığı ve Ebu Garip’te kaldığı yıllar boyunca ABD askerlerinin taciz, işkence ve kötü muamelesine maruz kalan meşhur fotoğraftaki adam…
El-Arabiya Yeşim‘in muhabiri Osman Muhtar‘a konuşan Ali Şallal Kaisi (Ali Shallal al-Qaisi), gördüğü işkenceler nedeniyle vücudunda meydana gelen bozulma, sakatlık ve hasarlar nedeniyle tam 6 defa ameliyat geçirmiş. Ona yapılan işkencelerin yer aldığı fotoğrafların insan hakları örgütlerine sızmasından sonra serbest bırakıldığını belirten Kaisi, olup bitenleri aradan geçen 15 yıl sonra anlatıyor.
Irak’a yönelik 20 Mart 2003’te girişilen ve halen devam eden işgal girişiminden hemen sonra ABD güçleri tarafından tutuklandığını söyleyen Kaisi, kendisinin ne bir askeri komutan ne de hükumet yetkilisi olmadığnıı belirtiyor. Bağdat’ta yaşadığını söyleyen Kaisi “Bağdat’ta oturan sıradan bir vatandaştım. Tıpkı ABD işgaline karşı olan diğer Iraklılar gibi elbette ben de ABD işgaline karşıydım” diyor.
Kaisi, 2003 Mart ayına kadar Bağdat’ın El Amiriya semtinde halı saha işletmeciliği yaptığını söylüyor. İşgalle birlikte ABD güçlerinin halı sahasına el koyduğunu cesetlerin depolanması için kullanıldığını belirtiyor.
ABD güçlerinin öldürdükleri direnişçileri, kendi sahasına gömmesi sonrasında, yaşanan bu vahşeti bir şekilde duyurması gerektiğini anlatan Kaisi, “Hikayeyi yabancı medya ile paylaşmaya karar verdim. Onlara anlattım, fotoğrafları paylaştım. Bir haberde bu hikaye fotoğrafımla birlikte yayınlandı. Eve yapılan baskınla tutuklandım ve işkence dönemi benim için böyle başladı” diyor.
Ebu Gureyb hapishanesine transfer edilmeden önce ilk olarak mahallesinde bir gözaltı merkezine alındığını söyleyen Kaisi, “Beni bir arabanın içine attılar ve kafama bir çuval ve ayakkabı giydiler. Gözaltı merkezinde, tükürük örneği ve kornea taraması ile parmak izleri alındı. Sonra sorgulama başladı. Su ve atıklarla dolu pis ve geleneksel bir tuvalete koyuldum. Tercümanlı iki sorgulayıcı vardı, beni yaklaşık bir buçuk saat boyunca sorguladılar. Onlar ile işbirliği yapmamı ve onlara tehdit oluşturabilecek kişilerin isimlerini vermemi istediler” diyerek şunları anlatıyor:
Onlara ABD işgaline karşı silahlı direnişte yer alan herhangi birisini tanımadığımı söyledim. Söylediklerimin onların umurunda olmadığını belirtiyorlardı. Bana “Sadece eski isimleri ver, sana çok yardımcı olacağız” dediler. Bunu da reddettim ve herşey o noktadan sonra daha da kötüye gitti. Beni Guantanamo Körfezi‘ne ve ancak köpeklerin yaşadığı kadar pis bir yere göndermekle tehdit ettiler.
Başıma çuval çekiyorlardı. Bağdat’ın güneyindeki direniş hareketine katıldığı için tutuklanan diğer 30 tutuklunun bulunduğu bir kamyona yüklendim. Kamyondan çıkarıldığımda başımdan çuvalı çıkardılar. Baktığımda hem İngilizce hem de Arapça yazılmış bir işaret gördüm. “Çite yaklaşmayın ve hiç bir Amerikalı askerin yüzüne bakmayın” yazıyordu.
Ellerimi arkadan bağlamış, başıma çuval geçirilmiş olarak Ebu Gurayb (Gureyb-Garip) Hapishanesi’ne getirilmişti.
Kaisi, Ebu Gurayb hapishanesine getirildikten sonra yaşadıklarını ve kan donduran işkencelere giden süreci ise şöyle anlatıyor:
Kaisi bu işkenceleri yaşarken, en başında yabancı medyaya servis ettiği işkence fotoğrafları henüz yayınlanmamıştı. Yayınlandıktan bir süre sonra ise serbest kaldı.
O, Amerikalıların, Dünyanın gerçekten orada neler olduğunu görmesini istemediğini söylüyor.
Yayınlanan fotoğrafların ise yaşanan vahşetin yüzde 5’ini bile yansıtmadığını belirtiyor.
Olayların ortaya çıkmasından sonra ABD’li çavuş Charles Graner (Yukarıdaki fotoğrafta) askeri mahkemede yargılayarak suçlu bulmuşlardır. Ancam bu sadece sembolik bir ceza oldu. Diğer hiç bir askeri unsur ceza almadı.
Ebu Gurayb hapishanesi, ABD işgal güçlerinin Iraklıları alıkoyduğu ülkedeki en korunaklı hapishane olmaya devam ediyor. Hapishane Başkent Bağdat’ın 31 kilometre batısında bulunuyor.
Ebu Gureyb’ten sorumlu general J. Kaprinski, Ebu Gureyb Cezaevi’nin askeri istihbarat tarafından yönetildiğini, taciz ve kötü muamelenin fiilen resmî politika olduğunu ve sorgulamalara CIA ajanlarının da katıldığını belirtmiştir.
Irak’taki işkencelerin anlatıldığı kamuoyundan gizlenen 53 sayfalık bir raporda Ebu Gureyb’den çıkan resimlerin ardından bu rapordan kimi bölümler de Amerikan basınında yer almış, buna göre, “sadistçe, kaba ve gayri ahlaki” diye tanımlanan çok sayıda işkence örneği anlatılırken, “Iraklı esirlere sopalar ve farklı aletlerle tecavüz edildiği, çırılçıplak soyuldukları, kadın çamaşırları giymeye zorlandıkları, günlerce su ve tuvalet bulunmayan hücrelerde tutuldukları ve sürekli olarak dövüldükleri” dile getirilmişti.
Askerler tarafından çekilen ve daha sonra montajlanarak DVD haline getirilen görüntüler, ‘Palm Beach Post‘ gazetesinin internet sitesinde yayınlanmıştı. İşgal üzerinde 15 yıl geçmesine karşın, ABD unsurları Saddam Hüseyin sonrası atadıkları askeri valililer ve Iraklı isimlerle ülkedeki varlıklarını sürdürüyor. HABERYİRMİ
İsrail'in geçen hafta Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde Refah kentine yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ordusu…
Dün İstanbul'da meydana gelen terör saldırısı, Çağlayan Adliyesi'nin önündeki polis kontrol noktasına yönelik gerçekleşti. İki…
31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere yaklaşırken, Türkiye'deki siyasi sahnede partiler adaylarını tanıtmaya başladı. Ancak Ana…
2024'ün ilk günlerinde, Orta Doğu'da yüksek bir gerilim atmosferi hüküm sürüyor... Dün Lübnan topraklarında meydana…
Valorant VP Al Valorant VP al, taktiksel birinci şahıs nişancı oyunu olarak oyun dünyasında büyük…
Malta'da dil okulu fiyatları 2023, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında okulun türü,…