Kategori: Yaşam

Şehitlik sorgulama nasıl yapılır

Şehitlik sorgulama nasıl yapılır… E-Devlet sistemi üzerinden başlayan “soyağacı” hizmeti sonrasında, son olarak vatandaşların soyağaçları üzerindeki “şehitlik” bilgileri de sanal ortamda sunulmaya başlandı. E-Devlet sistemi ve Milli Savunma Bakanlığı’nın sitesi üzerinde, girilen bilgilerle vatandaşlar, Osmanlı’nın son yüzyılından itibaren, Kıbrıs Savaşı’na kadar geçen süreçte, savaşta hayatlarını kaybetmiş yakınlarının bilgilerine ulaşabiliyor.
Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan sistem ilgili tarihlerdeki dönemi kapsadığı için “1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama” şeklinde adlandırılıyor.
“Şehitlik sorgulama” hizmetini kullanarak, MSB Arşiv Müdürlüğü kayıtlarında Osmanlı Türkçesi ile şehit ibaresi yazılı arşiv belgelerinde yer alan 1853-1928 dönemine ait şehit personel verileri sorgulanabiliyor.

Bu hizmet ile 1853 – 1928 yılları arasında:

• Kırım Savaşı (1853 – 1856)
• Osmanlı – Rus Savaşı (1877 – 1878 / 93 Harbi)
• Osmanlı – Yunan Savaşı (1897)
• Trablusgarp Savaşı (1911)
• Balkan Savaşları (1912 – 1913)
• Birinci Dünya Savaşı (1914 – 1918)
• Kurtuluş Savaşı (1919 – 1922)

Savaşlarında hayatlarını kaybetmiş aile büyüklerinizin kim olduğunu öğrenme şansı elde edebiliyorsunuz.

ŞEHİTLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Şehitlik sorgulamayı 2 adımda gerçekleştiriyoruz
İlk olarak “soyacağı” çıkarma işlemlerini, ardından “şehitlik sorgulama” işlemlerini yapıyoruz… Tabi tüm bu işlemler “E- Devlet Kapısı” olarak bilinen https://www.turkiye.gov.tr/adresi üzerinden gerçekleştiriliyor. Tüm bunlar için E-Devlet sistemine üyesi olmanız gerektiğini hatırlatalım. İşte başından sonuna madde madde işlemler…

Önce soyağacımızı bulalım…

1- E Devlet Üyelik:

Önce “E- Devlet Kapısı” olarak adlandırılan E Devlet sistemine üye olun. Bunun için nüfus kimliğinizle birlikte en yakın PTT’ye gidip “E-Devlet” şifresi almanız gerekiyor. Şifre, internet üzerinden verilmediği için, PTT’ye gidip bu şifreyi almak, bu ve benzeri işlemler için zorunlu.

2- E Devlet Giriş:

Fotoğrafına yer verdiğimiz giriş ekranından önce T.C. kimlik numaranızı, ardından PTT’den size verilen şifreyi girerek sisteme girin. E devlet girişiyle birlikte sadece soyağacı ve şehitlik sorgulama değil aynı zamanda maaş sorgulama, SSK primlerinizi görüntüleme, SSK hizmet dökümü gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Şehitlik sorgulama nasıl yapılır. Önce E devlet kapısı gişine gelin. TC. Kimlik numarasını ve PTT’den aldığınız şifrenizi girin. Sisteme Giriş Yap butonuna tıklayın.

Bu arada bir kez şifre aldıysanız, daha sonra e devlet şifremi unuttum diye üzülmenize gerek yok. Zira yeni şifrenizi aynı ekrandan talep edebiliyorsunuz. Ancak bunun için ilk şifreyi PTT’den almanız şart. Hiç şifre almadıysanız ilk kez internetten e devlet şifresi alma gibi bir durumun olmadığını bilmelisiniz. E devlet şifresi nasıl alınır diyorsanız, bunun tek yolu PTT’ye gitmektir. E devlet şifre değiştirme işlemlerine de PTT’den size verilen şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra değiştirebilirsiniz.

3- Soyağacı sorgulama nasıl yapılır:

“E- Devlet Kapısı” olarak adlandırılan E Devlet sistemine giriş yapınca, karşınıza bir karşılama ekranı çıkar. Oraya “soyağacı yazın” Zaten siz bunu yazarken hemen arama kutucuğunun altında “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti belirecektir.

Şehitlik sorgulama nasıl yapılır: Arama bölümüne soyağacı yazdığınızda “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” başlığını göreveksiniz. Başlığı tıklayarak “soyağacı” ekranına ulaşın.

Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama hizmetini daha önce kullandıysanız talebiniz daha önce alınmıştır” gibi bir uyarı alacaksınız. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulan hizmeti ilk kez kullanıyorsanız, “Talep sıranıza göre alt-üst soy bilgileriniz en kısa sürede hazırlanacaktır. Belgeniz oluşturulduğunda doğrulanmış cep telefonu numaranız veya e-posta adresinize bilgilendirme yapılacaktır. E-posta ve cep telefonunuzu doğrulamak için Bilgilendirme Tercihlerini kullanabilirsiniz” bilgilendirmesi ile karşılaşacaksınız. Başvuru yoğunluğuna göre, artık sıraya alındınız. Telefonunuza gelecek mesaj ile birlikte artık soy ağacınıza bakabilirsiniz. Bu 1-3 iş günü kadar sürebilir. Gelen soyağacı alt-üst belgesinde babanızın annesi ve babası ile onun annesinin annesi ve babasının babasını (babanızın dedesi ve büyükannesi) ve üçüncü kuşak geçmişi olarak babanızın dedesinin basası ve annesine ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde ve sıralamada annenizin benzer biçimde geçmiş dedesinin annesi ve dedesinin basasına kadar bakma şansınız olabilir. Burada onların doğum yerine, Hane, sıra no, medeni hali, yaşayıp yaşamadığı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu şekli ile 1844’lere kadar gitmek mümkün…

Şehitlik sorgulama nasıl yapılır:

Soyağacında edindiğiniz bilgilerin bir çıktısını alın. İsimler önünüzde dursun. Şimdi de üç kuşak geçmişinizde ait dedeniz, dedenizin babası, dedenizin babasının babasının isimlerini girerek “şehitlk sorgulama” işlemlerini yapabilirsiniz.

Şehitlik sorgulama nasıl yapılır: Soyağacı ekranında ulaştığınız büyüklerinizin bilgilerini buraya girerek sorgulamaya başlayın. Harp yeri segmesinde görünen başlıkları ayrı ayı, yeniden girmeniz gerekiyor. Dedenizin, dedenizin babasının ve onun babasının adını, doğum yerini, doğum yılını ve harp yerine (Kırım Savaşı, Osmanlı – Rus Savaşı, Osmanlı – Yunan Savaşı, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı) her biri için ayrı ayrı sorgulayarak Şehitlik sorgulama işlemini gerçekleştirin.

Şehitlik sorgulama için yine E-Devlet sistemi https://www.turkiye.gov.tr/ ana sayfasına gelin. Arama kutucuğuna “Şehitlik bilgisi” yazınca zaten 1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama başlığını göreceksiniz. Tıklayın.
Karşınıza çıkan formdaki bilgileri girin ve sorgula’ya basın. Şimdi, üç kuşak geride, eğir soyacağınızda “şehit” olarak kayıtlara girmiş bir büyüğünüz var ise ekranda karşınıza çıkacaktır.

Şehitlik sorgulama hizmetinden faydalanmak için BURAYA tıklayın.

Paylaş
Editör
Haberyirmi

Son Haberler

İsrail’den yeni Refah duyurusu

İsrail'in geçen hafta Pazartesi günü Gazze Şeridi'nde Refah kentine yönelik saldırıları devam ederken, İsrail ordusu…

1 gün önce

Adliyeye saldıran teröristler yakalandı

Dün İstanbul'da meydana gelen terör saldırısı, Çağlayan Adliyesi'nin önündeki polis kontrol noktasına yönelik gerçekleşti. İki…

3 ay önce

CHP’de üst üste aday krizi yaşanıyor

31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere yaklaşırken, Türkiye'deki siyasi sahnede partiler adaylarını tanıtmaya başladı. Ancak Ana…

4 ay önce

İran’da patlamalar meydana geldi

2024'ün ilk günlerinde, Orta Doğu'da yüksek bir gerilim atmosferi hüküm sürüyor... Dün Lübnan topraklarında meydana…

4 ay önce

Valorant VP Al

Valorant VP Al Valorant VP al, taktiksel birinci şahıs nişancı oyunu olarak oyun dünyasında büyük…

6 ay önce

Malta Dil Okulu Fiyatları 2023

Malta'da dil okulu fiyatları 2023, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında okulun türü,…

6 ay önce