|
Arşiv |
ABD eski Büyükelçisi Peter Galbraith, New York Times gazetesine Suriye savaşının seyrini yazdı. “Suriye’de savaş nasıl sona erer” başlıklı yazıdan çıkan tespitlere göre ABD Rusya’ya karşı koymayacak. Rusya ve Esad önce Halep’i, ardından İdlib’i muhaliflerden temizleyecek. ABD ise PKK uzantısı YPG ile birlikte IŞİD’i yok edecek. ABD PKK uzantılı yapının bölgede özerk bir yapı kurmasını sağlayacak. Ankara Haber Ajansı‘nın (ANKA) aktardığı Büyükelçisi Peter Galbraith’ın New York Times‘ta yayınlanan o makale:
ÖNCE HALEP, SONRA İDLİB DÜŞECEK!
Galbraith, New York Times gazetesince yayımlanan makalesinde Suriye’de Rusya, İran, Şii milisleri ve Hizbullah’dan destek alan Esad rejiminin Halep’i ele geçirmek üzere olduğunu, bunun ardından başta İdlib olmak üzere diğer direniş noktalarını yok etmek için harekete geçeğini yazdı.
Ilımlı Suriye muhalefetene ABD tarafından sağlanan veya sağlanacak yardımın savaşın istikametini değiştirmeyeceği gibi daha fazla insanın öldürülmesine yol açacağını savunan Galbraith, savaşın sonucu şimdiden belli olsa da savaşın nasıl biteceğinin büyük önem taşıdığını belirterek “ABD’nin çıkarı, savaşın, mümkün olan büyük sayıda Suriyeli’nin evlerine dönüşlerini, İslam Devleti ve diğer aşırı grupların tam yenilgisini ve İslam Devleti’ne karşı başlıca müttefik olan Suriyeli Kürtlerin güvenliğini sağlayacak biçimde sonuçlanmasıdır” değerlendirmesini yaptı.
Galbraith, bu hedeflere ulaşılması için Rusya ile işbirliğinin yapılması gereğini savundu.
YPG’NİN KONTROL ALANI ÇİZİLİYOR
Galbraith, Suriyeli Kürtlere ilişkin olarak Suriye’nin doğusunda ABD Hava Kuvvetleri destekli Kürtlerin Rakka kentini ele geçirebileceklerinden emin olduklarını ancak liderlerinin büyük bir Arap kentini yönetemeyeceğini anladıklarını belirterek şunları yazdı: “Suriye hükümetinin geçerli bir Arap alternatifi olmaması, Rakka’nın kontrolünün Şam rejimine transfer edilmesi anlamına gelecek. (…) Son olarak da ABD, halen tümü Kürt olmayan geniş toprakları kontrol eden Suriyeli Kürtlere uzun vadeli garantiler sağlamalı. Şu an için Suriye ordusunun Kürt güçlerine karşı harekete geçme durumunda değil ancak Esad’ın, sonunda kendisine babasından miras kalan merkezleştirilmiş bir Arap devletini yeniden yaratmaya çalışacağı kesin. Aynı zamanda yeniden yapılanmayı finanse etmek amacıyla Suriye’nin, halen büyük kısmı Kürtlerin kontrolündeki olan petrol kaynaklarını kullanmak da isteyecek.
RUSYA-ABD YPG ÖZERK DEVLETİ İÇİN ANLAŞABİLİR
Bunun ardından Galbraith, “bir opsiyon da Suriye’nin kuzeydoğusunda birinci Körfez savaşının ardından Irak’ın kuzeyinde tesis edilen bölgeye benzer, Amerika’nın korumasının altında bir Kürt güvenlik bölgesinin oluşturulmasıdır. (…) Bu pahalı seçeneği karmaşıklaştıran bir faktör de ABD’nin bunu uygulamak için Türk hava üslerini kullanamayacak olmasıdır. Türkiye Kürtleri Suriye’deki başlıca düşmanı olarak görüyor. Daha az pahalı bir alternatif ise Rusya’nın federal bir Suriye içinde özerk bir Kürt bölgesine yönelik bir Rus planının eş sponsoru olmak.”