Suriye haritası son durum, Şubat 2018, suriye harita, suriye savaş haritası, suriye son durum haritası, suriye’de son durum harita, suriye haritası son durum 2018.
Suriye’de 2011’de başlayan ve 2013’te silahlı çatışmalara dönüşen iç savaş, yedinci yılına girdi. ABD, Rusya, İran, Türkiye, Suriye devletinin aktif biçimde yer aldığı sahada, birbirleri ile ya da aynı safta diğer gruplara ya da unsurlara karşı cephe alan onlarca grup bulunuyor.
Geçtiğimiz Aralık ayında Kazakistan’da düzenlenen Astana Zirvesi ve bu zirvede Türkiye İran ve Rusya‘nın “çatışmasızlık bölgeleri” konusunda imzaladığı mutabakatla Suriye’de cepheler daha da belirginleşti.
Türkiye bu zirve sonrasında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte YPG/PKK’nın kontrolündeki Afrin’e harekat başlatırken, rejim güçleri de aynı anda Hama kuzeyinden İdlib yönlü geniş saldırılar başlattı. (Tam boy harita için buraya tıklayın)
Suriye son durum harita 7 Şubat 2018. Haberyirmi. Tam boy harita için buraya tıklayın. |
Rejim, İdlib hattındaki Ebu Zuhur bölgesini ele geçirmekle birlikte ülkedeki otoritesini daha da güçlendirdi. Rejimin bu hatta kadar ilerlemesinin ardında da Astana‘daki anlaşma kapsamında gerçekleşti.
SURİYE KUZEYİ: AFRİN’DE KRİTİK SÜREÇ
Türkiye, 20 Ocak’ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Halep‘e bağlı Afrin ilçesine kuzey, doğu ve batı hatlarından girmeye başladı. 7 Şubat itibari ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), operasyonun başından bu yana bin YPG’linin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Ancak YPG’nin ABD yapımı çok sayıda antitank füzesi kullanması, TSK/ÖSO unsurlarının bölgede verdiği kayıp oranlarını da artırmaya başladı.
Afrin’de ilerleyen ÖSO güçleri. |
Türk ordusunun ağır bombardıman uçağı, füze savunma sistemi ve tanklara kaideli roketsavar saptırıcı sistemlerinin olmaması (flare) bu harekatın en büyük handikaplarından biri olarak değerlendiriliyor.
SURİYE’NİN EN BÜYÜK KAYBEDENİ
IŞİD Suriye’de savaşın kaybedeni kuşkusuz IŞİD oldu. 2014’te ülkenin yüzde 50’sinden fazlasını kontrol eden IŞİD, çok sayıda gücün, farklı cephelerde eş zamanlı saldırıları sonucu bu gücünü ve kontrol ettiği toprakları kaybetti. IŞİD, Suriye’de irili ufaklı 6 noktada sınırlı olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.
Hama’da IŞİD elinde kalan bölge rejim güçlerinin yoğun saldırısı altında. |
Hama doğusunda 30 kilometrelik alanda bulunan IŞİD, Deyrizor-Hama vilayet sınırları arasında kalan 100 kilometrelik hatta ve Deyrizor Irak sınırındaki 150 kilometrelik dikey hatta yer alıyor. Bunun yanında başkent Şam’daki Yermuk kampında ve İsrail Suriye sınırındaki Kunaytra bölgesinin yanında da küçük bir alanda kontrolünü sürdürüyor.
Ancak IŞİD’in etkisi elbette “Hilafet” günlerinin ihtişamından çok uzakta. Zira rejim güçlerinin Hama doğusundaki IŞİD alanına son bir haftada düzenlediği saldırılarda 100’den fazla köy IŞİD’ten ele geçirilmişti.
MUHALİFLER ÇÖKTÜ, REJİM GÜCÜNÜ PEKİŞTİRDİ
Muhalifler de büyük çöküş içinde. Rejim ve Rus güçlerinin saldırıları ile ağır darbe alan Türkiye ve ABD destekli muhalifler arka arkaya büyük yenilgiler aldı. Ülke güneyinde Ürdün’deki ABD kampından Badiye hattına sokulan muhalifler geniş toprakları kaybederken, ABD gücü ile bölgede sınırlı bir kontrol alanına sahip.
İdlib’te Türkiye’nin desteklediği muhalif unsurlar ise 18 Aralık’tan bu güne kadar İdlib-Halep hattında kontrol ettikleri alanın yarısını kaybetmiş oldu.
SURİYE’NİN ZENGİNLİĞİ YPG’DE
Savaşın en büyük kazanını ise Afrin’de TSK/ÖSO saldırısına uğramasına karşın halen YPG… Örgüt Suriye devletinden sonra ülkede en geniş alanları kontrol eden ikinci güç. Baraj, su, tarımsal alanlar, Petrol, doğalgaz gibi zenginlikler bakımında Suriye rezervlerinin yüzde 70’i ise YPG’nin kontrol ettiği alanlarda bulunuyor. HABERYİRMİ